انحلال شرکت
دلایل متعددی وجود دارد که منجر به انحلال شرکت میشوند؛ مانند ورشکستگی، عدم تحقق اهداف، عدم تمدید زمان انقضای شرکت در شرکتهایی که برای زمان مشخص و محدودی ثبت شده اند؛ موافقت تمام شرکا مبنی بر انحلال شرکت، تصویب انحلال شرکت در مجمع فوق العاده، فوت یکی از شرکا (اگر در اساسنامه قید شده باشد)، حکم دادگاه و…
بوسیله انحلال شرکت باید بدهی و قروض آن پرداخت شده و تمامی دارایی های منقول و غیر منقول ( منظور از منقول و غیر منقول نقدی و غیر نقدی بودن دارایی شرکت است. ) بعد از تسویه و پرداخت کامل بدهی های شرکت میان سهامداران و ذی نفعان شرکت تقسیم می شود.
شرکت های تجاری چگونه منحل می شوند؟
بطور کلی انحلال شرکتها از چند طریق صورت می گیرد. انحلال شرکتها یا از طریق مراجعه به مراجع ذی صلاح قضایی و به حکم دادگاه صورت می پذیرد، یا توسط ارکان تصمیم گیرنده شرکت ها صورت می گیرد، یا بوسیله صدور حکم ورشکستگی شرکت منحل می شود و همچنین در مورد شرکت های تعاونی و شعب و نمایندگی شرکت های خارجی در ایران، بوسیله دستگاه های متولی و تصمیم گیرنده شرکت منحل می گردد.
لازم به ذکر است که کیفیت مربوط به انحلال و مقام تصمیم گیرنده انحلال شرکتها و حد نصاب آن در انواع شرکت های تجاری متفاوت است.
بدهی های شرکت که ممکن است منجر به انحلال شرکت شود
- بدهی های مالیاتی به سازمان دارایی و مالیات
- بدهی کارمندان و حقوق معوقه آنان
- انجام و تکمیل امور بیمه می باشد.
تصفیه و بررسی بدهی های شرکت امری مهم و نیازمند تخصص در این زمینه است. به همین دلیل این امور توسط مدیر تصفیه که توسط اعضای هیئت مدیره تعیین می شود انجام می پذیرد.
مدیر تصفیه از زمان انحلال شرکت به مدت یک سال زمان دارد تا نسبت به پرداخت بدهی ها اقدام کند و در صورت نیاز به زمان بیشتر باید به صورت کتبی درخواستی مبنی بر تمدید زمان فعالیت خود در جهت پرداخت بدهی ارائه دهد. همچنین در صورت صلاحدید سهامداران مدت خدمت مدیر تصفیه افزایش می یابد تا گزارش و پرداخت های خود را تکمیل کند.
آثار انحلال شرکت چیست؟
مطابق با قانون تجارت، انحلال شرکت و ثبت انحلال شرکت آثار قانونی مهمی دارد که در ادامه به مهمترین این آثار اشاره می نماییم:
۱- حفظ نام و اقامتگاه شرکت
۲- تمام دارایی های شرکت در مالکیت خود شرکت باقی می ماند
۳- اگر علت انحلال شرکت ورشکستگی نباشد، شرکت می تواند پس از انحلال و در زمان تصفیه، از دادگاه صالح درخواست صدور حکم ورشکستگی بنماید
۴- مدیر تصفیه و یا اداره تصفیه امور ورشکستگی می تواند اقدام له انعقاد قرارداد و انجام معاملات جدیدی که برای پرداخت بدهی های شرکت لازم است، بنماید و چنین معاملاتی کاملا نافذ است
۵- پس از انحلال شرکت، قابلیت تبدیل شرکت از نوعی به نوع دیگر از بین می رود، زیرا شخصیت حقوقی با همان نوع قبل از شرکت صرفا برای انجام امور تصفیه و پرداخت دیون و وصول مطالبات باقی می ماند و امکان تبدیل شرکت به نوعی دیگر از شرکت ها بطور کل از بین می رود.